Home / Artiste of The Month / ARTIS BULAN FEBRUARI – ALTIMET

ARTIS BULAN FEBRUARI – ALTIMET

Altimet_webbaner

Altimet merupakan rapper, penulis lagu, dan produser yang banyak memenangi anugerah serta mempunyai sebanyak 14 lagu carta #1 sejak tahun 2000 menerusi 4 album solonya. Sehingga kini, Altimet merupakan rapper pertama di Malaysia yang menyerikan pentas Anugerah Juara Lagu sebanyak 5 kali sejak 2012, dengan lagunya ‘Kalau Aku Kaya’ yang menjadi lagu hip-hop pertama memenangi tempat ke-3, dan memenangi “Anugerah Persembahan Terbaik” menerusi lagu ‘Amboi’. Terkini, ‘Bunga’ pula dicalonkan sebagai salah satu daripada finalis dalam AJL33 yang bakal berlangsung pada tahun 2019.

Altimet bukan sahaja diiktiraf sebagai ‘Men Of The Year 2016’ oleh Majalah August Man, malah beliau juga dinamakan sebagai ‘Alpha Men’ oleh Majalah Glam Lelaki pada tahun yang sama. Selain menjelajahi dunia dan muncul di kaca TV serta pentas antarabangsa, Altimet juga diangkat sebagai rapper pertama di dunia yang ditampilkan dalam aplikasi Waze. Arahan suara dwibahasanya boleh didengari di seluruh dunia dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

2018 merupakan tahun yang luar biasa buat Altimet. Bukan hanya beliau memenangi “Persembahan Terbaik” di Anugerah Juara Lagu ke 32 yang lalu, single Bunga dari album Air telah meraih 8.3 juta penonton sejak Mac 2018 dan telah mendapat nominasi sebagai 12 lagu yang berentap di peringkat akhir, Anugerah Juara Lagu ke-33 pada 2019.

Altimet mengumumkan hasratnya untuk bersara akhir tahun lalu secara rasminya, pada masa yang sama, peminat setia beliau tidak sabar menantikan kemunculan album terakhir – O, yang bakal didapati pada Jumaat ini, 21 Disember 2018. Altimet turut menekankan, bahawa beliau masih akan bersama lagi dalam industri hiburan tanahair, mungkin di belakang tabir mahupun di arena lain. Beliau turut memberitahu, konsert terakhir ini akan dipersembahkannya sebagai tanda terima kasih dan penghormatan kepada keluarga, sahabat-handai dan peminat yang tak jemu menyokong di sepanjang karier beliau.

Jangan lupa karaoke single terbaru Altimet berjudul Bersamamu feat. Cuurley di semua cawangan Red Box & Green Box Karaoke.

Maklumat Lanjut: Altimet.com.my
FB Page: Altimet
Instagram: Altimet

Altimet – Bunga