Home / Events / SIDANG MEDIA EKSKLUSIF SHOWCASE BERSAMA JAZ

SIDANG MEDIA EKSKLUSIF SHOWCASE BERSAMA JAZ

1000x400-copy-2

Tidak pernah terfikir bahawa muzik akan menjadi sebahagian dari hidupnya kerana minat yang kuat pada bola sepak. Akan tetapi, single pertama #DariMata mengubah segalanya.

Sebagai single sulung di dalam karier muziknya, JAZ mula meriliskan Dari Mata. Lagu ini dicipta sendiri oleh JAZ. Bergenrekan pop/R&B, lagu yang catchy dan easy listening ini mengisahkan tentang bagaimana cinta hadir pada pandangan pertama.

“People may not believe in love at first sight, but there are some who actually feel they fall in love the moment they meet. Lagu ini mewakili orang-orang yang percaya akan kekuatan cinta seperti itu,” jelas JAZ yang mengaku memerlukan 4 bulan untuk menggarap lagu ini.

“Terima kasih buat JAZ’s friends yang selama ini sudah mendukung saya. Semoga lagu ini bisa diterima oleh semua pecinta musik,” jelasnya lagi.

Lagu Dari Mata ini turut dimuatkan dalam drama popular iaitu Suri Hati Mr Pilot yang di lakonkan oleh pelakon handalan seperti Fattah Amin dan Neelofa. Ini juga membuatkan lagu Dari Mata ini dapat di terima baik pada peminat di Malaysia dan lagu Dari Mata yang dimuat naik di Youtube mendapat tontonan sebanyak 46 juta penonton.

Setelah single pertamanya “Dari Mata” sukses menghipnotis jutaan peminat perempuan terutamanya, JAZ tampil dengan single keduanya. Bukan hanya itu, “Dari Mata” juga berhasil menduduki posisi carta terbaik selama beberapa minggu di radio – radio seluruh Indonesia dan berbagai layanan digital seperti Apple Music, Spotify dan JOOX. Video lirik lagu ini di VEVO sudah diakses lebih dari 15 juta dalam tempoh Sembilan bulan, sebuah angka yang fantastic untuk seorang pendatang baru.

Kini JAZ kembali hadir dengan single terbarunya yang berjudul “Kasmaran“. Sebuah lagu cinta dengan tempo pop-ballad dikemaskan menjadi sebuah lagu yang sangat easy listening. Ari Aru sebagai Arranger dan Bowo Soulmate sebagai Vocal Director dan Song Writer serta Panji Sakti yang turut membantu untuk membuat lagu ini supaya terasa lebih matang. Kasmaran membawa maksud CINTA.

“Ini adalah pertama kalinya aku menyanyikan lagu ciptaan orang lain. Quite challenging karena dalam setiap lagu, kita (penyanyi) harus mampu memberikan nyawa / jiwa dalam lagu yang dibawakan, agar dapat diterima oleh orang yang mendengarkan. Jadi gimana caranya aku menyampaikan kata-kata kasmaran itu yang menarik,” jelas JAZ.

Pembuatan lagu ini memakan waktu cukup lama. Perlu beberapa kali take untuk menghasilkan lagu yang berkualiti supaya dapat di blend dengan keunikkan suara JAZ. Setelah kesemuanya selesai, di harap lagu KASMARAN ini juga dapat diterima positif oleh peminat JAZ.

Video klip untuk lagu Kasmaran digarap oleh Candi, dimana dia juga yang membuat video klip Isyana berjudul Mimpi dan meraih penghargaan ‘Video Klip Terdahsyat.’ Video Kasmaran ini adalah debut untuk JAZ dan memberinya pengalaman yang luar biasa.

“Aku suka banget kerja bareng Candi. Karena dia orangnya asyik banget, nyantai dan dibawa happy aja. Jadi nggak kesulitan buatku untuk berhadapan dengan kamera,” katanya.

JAZ kini sibuk dengan kepadatan jadual persembahan dan proses pengumpulan material untuk pembikinan album sulungnya yang dijangka bakal keluar pada hujung tahun 2017.

Kedua-dua lagu Dari Mata & Kasmaran kini dalam versi karaoke boleh didapati di semua ranglaian Red Box & Green Box Karaoke .